Login
+Follow
Login

Knivskolan del 2 – Säkerhet

By Johan, Nordic Bushcraft on 2013.06.06 In Knivskolan

Detta är andra delen i en serie om att använda kniven. Denna serie är tänkat att fungera som inspiration för att visa att kniven är mer än en bit metall. För att verkligen lära sig använda kniven på rätt sätt rekommenderar vi att man går en kurs där man kan får handledning i att använda kniven på ett säkert sätt. Kolla gärna in våran Bushcraft – Grund som ger dig bra grunder att vidaretveckla din knivkunskap.

Det finns många misstag man kan göra när man hanterar en kniv. Lyckligtvis innebär de flesta ett plåster på ett finger. Men det finns även saker som kan göra mycket mer skada. En vass kniv ger fina sår som läker bra, men en vass kniv kan även lätt skära genom tyg och mycket annat och orsaka stor skada. Innan man plockar fram kniven och börjar tälja bör man först och främst se till att man har ett litet Första Hjälpen kit som kan klara små sår som är vanliga när man täljer. Man bör öven se till att inte tälja när man är trött, nä det är mörkt. Utan se till att du är pigg i både kropp och huvud så minskar skaderisken.

När man täljer så finns 3 enkla minnesregler som man bör tänka på innan täljer.
1. Vart skär kniven om jag slinter
2. Vart skär kniven om jag skär igenom

Att sitta och tälja är bekvämt och är vanligt att man gör på kvällen framför sin eld. Sittandes på detta sätt så finns risken att jag skär av huvudpulsådern som går vid låren och för dethjälper inga plåster

fel_satt

 

Här är 2 mycket bättre alternativ om man vill sitta ned och tälja, fler exemple på lämpliga sätt att tälja kommer i framtida artiklar.

Rätt sätt

Att låna ut sin kniv är något jag väldigt sällan gör, jag vårdar min kniv och ser alltid till att den är vass och vill inte riskera att någon annan ”råkar” skära i en sten eller ännu värre tappa kniven. Någon sa en gång ”att låna ut sin kniv är som att låna ut sin tandborste, något man helt enkelt inte gör”. Men om man skall lämna över sin kniv till någon annan så gör så här. På detta sätt så är det ingen risk att varken du eller den du lämnar över kniven till skär sig.

Här kan man se kniven räckas över i 3 steg på ett säkert sätt

Här kan man se kniven räckas över i 3 steg på ett säkert sätt

 

2 Responses to "Knivskolan del 2 – Säkerhet"

  Comments (2)

 1. Vandringsbloggen wrote:

  Mycket användbara tips 🙂

 2. Nicklas Odh wrote:

  Om jag har med någon annan person ut i naturen tar jag med ”lånekniv” så att de inte behöver slarva bort min. Dessutom är det bättre med ”en kniv per person” för då vet alla var de har sin.
  ”En knivlös hen är en naken hen”* moderniserat ordspråk.

 3. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Nordic Bushcraft

I 10 år har jag lärt ut Bushcraft, hur man med enkla medel kan vistas och färdas i naturen, enkelt och mer naturnära. Jag delar med mig av den kunskap jag har genom att arrangera kurser i vad som kallas Bushcraft. Men för att fler skall inse glädjen i detta sätt att bedriva friluftsliv så har jag bloggat om det sen 2008.

Kurser

Intresserad av att lära dig mer om Bushcraft?

Läs mer om våra kurser

Boka här

Följ oss!
Translate
In English
Arkiv
+Follow
Kategorier Taggar

Login