Login
+Follow
Login

Bushcraft – hantverk

By Johan, Nordic Bushcraft on 2013.08.27 In Bushcraft tips Kniven

Det är inte så längesedan man inte kunde åka till varuhusen för att köpa det man behövde. Man fick ofta tillverka det mesta själv och detta var inte bara till nytta. Att tillverka något själv ökar ens självförtroende och ger en stolthet över att man gjort något. Detta kan ofta ses på föremål som man utsmyckat på olika sätt.

Det finns gamla traditioner i bl.a. Wales där en man som ville gifta sig med en kvinna täljde en sked som var dekorerad för att visa för kvinnan far att han hade hantverkskicklighet och skulle kunna försörja dottern.

Än idag kan man genom att slöjda en sked eller tillverka en liten ask att bära med sig kaffe eller liknande öka vår självkänsla och få oss att kännas oss lite mer oberoende av den moderna världen. Men det är även ett bra sätt att koppla av då det man gör för tillfället kräver koncentration och fokus.

Men det kanske roligaste är känslan att vara ute i vildmarken och när man plockar fram något som inte bara är praktiskt utan även vackert och som används där det hör hemma, den känslan kan aldrig fabrikstillverkade saker i plast ge.

 

Olika saker sm gjorts av naturmateral. Alltifrån askar för metmasken till glasögon som skyddar från vårvinterns starka sol.

Olika saker sm gjorts av naturmateral. Här finns askar för metmask, kaffe och socker, flöten och krokar, knivslidor, sked och smörkniv och även skyddsglasögon som skyddar mot vinterna hårda vindar och starka sol.

Om man är ute och färdas i vildmarken så kan det ibland vara avkopplande att tälja något eller kanske tillverka något av alla naturmaterial som finns tillgängliga. Jag brukar ha med mig ett litet slöjdkit som även fungerar för reparationer i vissa fall. Det består av en liten täljkniv, sked kniv, 2 små navare (att göra runda hål med kniv är inte så lätt) och lite olja och våtslippaper för att vårda verktygen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2 Responses to "Bushcraft – hantverk"

  Comments (2)

 1. Gwyn James wrote:

  enjoy your site .As a Welshman my love spoon is above my marriage bed. It Worked!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Nordic Bushcraft

I 10 år har jag lärt ut Bushcraft, hur man med enkla medel kan vistas och färdas i naturen, enkelt och mer naturnära. Jag delar med mig av den kunskap jag har genom att arrangera kurser i vad som kallas Bushcraft. Men för att fler skall inse glädjen i detta sätt att bedriva friluftsliv så har jag bloggat om det sen 2008.

Kurser

Intresserad av att lära dig mer om Bushcraft?

Läs mer om våra kurser

Boka här

Följ oss!
Translate
In English
Arkiv
+Follow
Kategorier Taggar

Login