Login
+Follow
Login

Att kola tyg

By Johan, Nordic Bushcraft on 2015.04.30 In Eld Kunskapsbanken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Färdigkolat tyg som tänts med ett eldstål och flinta

När man använder traditionellt eldstål med flinta så behöver man något som kan fånga de små svaga gnistorna. Det traditionella är att använda fnöske, som man gör från fnösketickan. Att tillverka fnöske är en ganska tidsödande och svår process. Ett enklare sätt är att tillverka kolat tyg som är betydligt enklare och man kan ganska snabbt få en stor mängd som kan ha länge eller tillverka små bitar snabbt som kan göra vid behov

Att kola tyg innebär att man tillsätter tyg (i detta fall bomull) värme men ger det inget syre, vilket gör att det inte brinner utan kolas. För att göra detta behöver du behöver du 2 saker och en eld.

1 Tyg, 100% bomull, gamla lakan brukar fungera bra (kontroller att det är 100% bomull)

2 En plåtburk med tättslutande lock, för större mängder använder jag en färgburk och för mindre använder jag en burk för skoputs, denna fungerar även bra att förvara det kolade tyget i.

Så här gör de steg för steg

Gör ett hål i locket på burken, detta hål behöver inte vara stort, jag använder ofta en spik som jag slår igenom locket. Stoppa i tyget du ska kola, är det större mängder så river jag upp det i lagom breda remsor som jag sedan rulla ihop löst och stoppar i burken. Vid mindre burka som så viker jag en mindre mängd och lägger i.
Ställburken i elden, jag brukar se till att ha en bra glödbädd för att få en så jämn värme som möjligt och sedan med hjälp av pinnar och rejäla handskar ser jag till att röra runt burken emellanåt för att se till att värmen är jämn över hela burken. Ställer man bara burken i elden så riskerar man att bara en del av tyget blir kolat och man får en massa okolat tyg. Med den lilla burken lägger jag bara på glöden.  När burken blir arm kommer du se rök komma från hålet i locket, detta är att syret och ev orenheter som förbränns. Det man ska var vaksam på är om det slutar röka eller lågor slår ut från hålet. Om detta händer så tar du bort burken från elden och stoppar en pinne eller liknande i hålet för att förhindra att syre kommer in och bränner upp det kolade tyget. Sedan är det bara att vänta och se till att burken och tyget få svalan ordentligt annars finns det riks att det börjar glöda.

När det kolade tyget väl svalnat är det bara att försiktigt riva upp det i lagom stora bitar och stoppa ner i ask. Tyget kommer nu vara väldigt bräckligt och ska hanteras varsamt. Du kan nu prova att använda ett stål och flinta och se om gnistorna vill tända det kolade tyget som kommer att börja glöda och är redo att stoppas i en eldboll och blåsas till eldslågor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyget åker i burken, notera hålet i locket


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Värmen stiget och tyget börjar förkolas


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här set det ut när det är färdigt

0 Responses to "Att kola tyg"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Nordic Bushcraft

I 10 år har jag lärt ut Bushcraft, hur man med enkla medel kan vistas och färdas i naturen, enkelt och mer naturnära. Jag delar med mig av den kunskap jag har genom att arrangera kurser i vad som kallas Bushcraft. Men för att fler skall inse glädjen i detta sätt att bedriva friluftsliv så har jag bloggat om det sen 2008.

Kurser

Intresserad av att lära dig mer om Bushcraft?

Läs mer om våra kurser

Boka här

Följ oss!
Translate
In English
Arkiv
+Follow
Kategorier Taggar

Login